Wednesday, March 21, 2012

Yazılıkaya;
Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il sınırında kalan MÖ.550 yıllarına kadar uzanan  ve bu coğrafya üzerinde yaşamış olan bir uygarlık.
Özellikle günümüze kadar hala ayakta duran yapıları ile görülmeye değerdir. 
Eskişehir, Seyitgazi, Kırka güzergahı izlenerek  Kümbet yol ayrımından Yazılıkaya ya ulaşmak en düz ve rahat bir planlama şeklidir.
Toplu ulaşım araçları ile açıkça ifade etmek gerekirse neredeyse imkansız. Kendi aracınız veya önceden anlaşacağınız bir tur şirketi ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Dağlık Frigya üç ilin kesişim noktasında olduğu için eğer tur şirketine ait araç ile geldiyseniz  TURSAB  yetki belgesiz araç ile görebileceğiniz son nokta "YAZILIKAYA" . Fazla değil 30-40 km ileride yer alan AYAZİNİ kasabası na ulaşım yapamazsınız. Kendi aracınızla elbette mümkün. Ayazini rotasını gerçekleştirecek gezginler, tur şirketi TURSAB belgesini lütfen sorgulayın.
Eskişehirden  Yazılıkaya 2 saat lik bir yolculuk, sabah yola çıktıysanız Seyitgazi de  Merkez çay bahçesinde nefis bir gözleme ile güne başlayabilirsiniz, bu noktada veya en geç Kırka da gerekli ihtiyaçlarınızı karşılamanızı öneririm.
En son gidişimizde Yazılıkayada da  araç park yerinde mola vereceğiniz yer mevcut olduğunu gördüm. Eğer grubunuz kalabalık ise  aracınızdan iner inmez yemek için planınızı yapın gezi sonrası yemeğiniz hazır olsun. Bir daha geri dönmek coğrafi koşullar göz önüne alındığında zor, zor ki  bölgenin adı "Dağlık Frgiya".
Yazılkaya ve çevresini  iyi bilen bir rehber  veya daha önceleri buraya keşfe çıkmış bir gezgin şart. Yazımın başında da belittiğim gibi Kümbet'den başlarsınız , Yazılıkaya, Aslantaş ve Yılantaş, Üçkayalar , Gerdek Kaya görülmesi gereken yerlerdir.
Son gittiğimde kapalı bir hava nedeni ile karşılaşmak istemediğim bir gökyüzü beni bekliyordu. Fotoğrafları gün ışığından yoksun çekmek zorunda kaldım. Bir dahaki sefere iyi bir zamanla ile telafi edeceğim.













                                                    Yazı ve Fotoğraflar: Levent KENİR

No comments:

Post a Comment