Merhabalar,
Nasıl bir Kompakt makine almalı sıkça karşılaştığımız bir soru, piyasada yüzlerce çeşidi’de hatta birbirlerine fiyatlarıda bir o kadar da yakınken hangisini almalı. DSLR bir makinem oluncaya kadar teknik olarak algılama zorluğu çektiğim bir konuydu. Çok nedenleri ve bilinmeyenleri vardı. Bu yazımda sizlere nasıl bir kompakt makine almalı sorusunun cevabını vermeye çalışacağım.
Sensörler, dijital fotoğraf makinelerinin kalbidir. İyi bir görüntü elde edebilmek içinde öncelikli olarak iyi bir sensöre ihtiyaç vardır. Makinenin şıklığını albenisi bir taraf bırakalım ve içine doğru kısa bir yolculuk yapalım. Peki sensör nedir ? Sensör, objektiften geçerek odaklanmış görüntüyü JPEG, RAW gibi dijital formatlara dönüştüren birimdir. Bu esnada gerçekleşen analog-dijital dönüşüm, fotoğraf kalitesini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Filmli analog makineler için film neyse, dijital makineler Sensör odur.
Sensörün görüntü kalitesi, boyutlarına göre değişkenlik gösteriyor. Bugün en popüler fotoğraf makineleri konumundaki DSLR’ların en üst seviye modelleri 35mm Full Frame yani tam kare adı verilen sensörleri kullanıyor. Bu sensörler, eski filmli fotoğraf makineleriyle aynı alanı kapladığı için lenslerin odak uzaklığı yani sunduğu görüntü açısı da aynı oluyor.
İyi bir kompakt makinde yüksek sensör alanını bulamayacağımıza göre farklı etkenlerde olmalı peki nedir bunlar ? Bunların başında firmanın görüntüyü işleme konusundaki uzmanlığı ve tercihleri geliyor. Dolayısıyla iyi bir fotoğraf makinesi, aslında üreticisinin tecrübesi ve kararlarıyla meydana geliyor. Fakat iyi bir görüntü elde etmek için öncelikle iyi bir sensöre sahip olmak gerekiyor.
Kompakt sistem fotoğraf makineleri ilk popüler olduklarında üzerlerinde “Micro Four Thirds” adı verilen sensörler bulunuyordu. Bu sensörler, tam kare bir sensöre göre 4/1 boyutlara sahip yani APS-C sensörlerden de daha küçük. Dolayısıyla görüntü kalitesindeki kayıp daha da fazla oluyor. Bu sebeple üreticiler, yakın zamanda kompakt sistem kameralara APS-C sensörleri monte etmeye başladı ve bu durum görüntü kalitesini artırıp, pazarı büyütmeye başladı.
Şuan pazarda halen Micro Four Thirds kullanan markalar mevcut. Panasonic ve Olympus gibi firmalar bu sensörlerle yoluna devam ediyor. Bir de kendine farklı bir yol çizmeyi tercih etmiş olan Nikon var. Japon firma, kompakt sistem fotoğraf makineleri olan V1 ve J1’de “Nikon CX” adını verdiği kendi sensör boyutunu kullanıyor. Bu sensör, Micro Four Thirds’lerden de daha küçük ve neredeyse Nokia 808 PureView cep telefonunda kullanılan sensör ile aynı. Nikon’un 1 serisiyle fazla dikkat çekememesinin sebebi de bu olsa gerek.
Tavsiyeme gelince; Kompakt makine alacaksanız eğer ki bütçenizde 150-300 TL aralığında ise bence hiç pikseline aldanmayın, LCD ekran çözünürlükleri çok yüksek olduğu için görüntüye aldanmayın. -Kompakt fotoğraf makinesi almaya karar verdiğinizde lütfen yanınızda bir SD kart bulundurun bu kart ile mağaza mağaza dolaşın, bütçe aralığınıza göre hoşunuza giden makinelerle birer ikişer fotoğraf çekin üşenmeyin, sonrada çektiğiniz fotoğrafları evinizde bilgisayarınıza atıp monitörünüzden izleyin. Doğruyu bulacaksınız hangi makineyi almalıyımın cevabını.
Eğer bütçeniz 400-500 Tl aralığına geliyorsa o zaman sizin tercihiniz yarı SLR dediğimiz modellere kaymakta olup farklı değişkenlere bakmak gerekecektir.
No comments:
Post a Comment