Sorkun;
Mihalıççık ilçesine bağlı olan Sorkun köyü ilçeye 12 km uzaklıkta yer almaktadır.
Köy halkının el emeği ve göz nuru dökerek yaptıkları çömlekler, ekmek ve balık saclarını yurdumuzun her bir köşesinde görmek mümkündür.
Bartın - Amasra gezimizde karşılaştığımız tezgah üzerlerinde yer alan çömlekler üzerinde yazılı olan meşhur Mihalıççık Çömlekleri bunun bir ispatı olsa gerek.
Toprağa şekil vermek, toprağı işleyerek işlevsellik kazandırmak, hayat bulan ellerde hiç de kolay olmayan zorlu aşamalardan geçer .
Çömleğin hammaddesi olan toprağın iki türünden biri, yerin yaklaşık beş metre derinliğinden çıkarılan, kırmızı renkli, ıslak, kızıl toprak; diğeri ise sarı-yeşile çalan yağlı, yumuşak toprak. Köy yakınlarındaki çeşitli mevkilerden, yılda bir kez, büyük bir zahmetle çıkarılan kızıl toprak, evlerin hemen yanına serilip kurumaya bırakılıyor. Sarı-yeşil toprak ise köy çevresindeki yüzeyden alınıyor ve elenip çuvallara dolduruluyor. Sonrasında sıcak su ile eritilip bulamaç haline getirilen kızıl toprak, diğer toprakla karıştırılıp çamur elde ediliyor. 3-5 gün dinlenen çamur, kadınların kınalı ellerinde çeşitli aşamalardan geçerek büyük bir emekle şekillenerek sanatta dönüşmektedir.
Sorkun köyünde her evin önünde toprağın kınalı ellerde nasıl sanatta dönüştüğüne göreceksiniz. Topraktan yapılmış ekmek sacları, güveçler, çömlekler adeta bir sergi havasıyla sizleri beklemektedir.
Fotoğraflar: Yılmaz Bolat
Yazı: Levent KENİR
e-mail address is famous for pottery lkenir@gmail.com need
e-mail address is famous for pottery lkenir@gmail.com need
No comments:
Post a Comment